Wat zijn meedraaiende zonnepanelen?

Wat zijn meedraaiende zonnepanelen?


Meedraaiende zonnepanelen, ook bekend als zonvolgsystemen of zonnetrackers, zijn systemen die zijn ontworpen om zonnepanelen te laten bewegen en de zon gedurende de dag te volgen. In tegenstelling tot statische zonnepaneelopstellingen, die op een vaste positie zijn gemonteerd, kunnen meedraaiende zonnepanelen zich aanpassen aan de beweging van de zon over de hemelkoepel.

Deze systemen worden vaak geïmplementeerd met behulp van motoren en sensoren die de positie van de zon detecteren en de zonnepanelen zo oriënteren dat ze voortdurend worden blootgesteld aan het maximale zonlicht. Door de zonnepanelen te laten draaien om de zon te volgen, kunnen ze gedurende de dag meer zonlicht opvangen, wat resulteert in een hogere energieopbrengst in vergelijking met statische systemen.

Meedraaiende zonnepanelen zijn vooral effectief op locaties waar de instralingshoek van de zon gedurende de dag sterk varieert, zoals bijvoorbeeld in gebieden dichter bij de polen of in gebieden met een bergachtig terrein. Deze systemen kunnen echter complexer en duurder zijn dan statische systemen, vanwege de extra mechanische componenten en de noodzaak van regelmatig onderhoud.