Kun je zonnepanelen plaatsen op een plat dak?

Kun je zonnepanelen plaatsen op een plat dak?

Ja, het is zeker mogelijk om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen. Er zijn verschillende montagesystemen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor platte daken. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden:

  1. Montageframes: Er zijn speciale montageframes beschikbaar die zonnepanelen op een hoek plaatsen, waardoor ze in de optimale hoek ten opzichte van de zon worden geplaatst. Deze frames worden bevestigd aan het dakoppervlak.
  2. Ballastsystemen: In sommige gevallen worden zonnepanelen op een plat dak geïnstalleerd met behulp van ballastsystemen. Dit betekent dat de zonnepanelen worden vastgezet met behulp van gewichten, zoals betonblokken, in plaats van ze aan het dak vast te schroeven.
  3. Geïntegreerde systemen: Sommige platte daken hebben speciale zonnepanelen die direct in het dakoppervlak kunnen worden geïntegreerd. Deze systemen bieden een strak uiterlijk en kunnen dienen als een integraal onderdeel van het dak.

Bij de installatie van zonnepanelen op een plat dak is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de hellingshoek, de oriëntatie ten opzichte van de zon, schaduwval en windbelasting. Het is aan te raden om een professionele installateur te raadplegen om de beste oplossing voor jouw specifieke situatie te bepalen.