Kunnen zonnepanelen werken zonder netstroom?

Kunnen zonnepanelen werken zonder netstroom?

Zonnepanelen produceren gelijkstroom (DC) elektriciteit uit zonlicht. Om deze energie te gebruiken in huizen of andere toepassingen die wisselstroom (AC) elektriciteit vereisen, is een omvormer nodig om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. In de meeste gevallen zijn zonnepanelen dus gekoppeld aan het elektriciteitsnet, waarbij de omvormer de energie omzet zodat deze direct in huis kan worden gebruikt of teruggevoerd kan worden naar het elektriciteitsnet.

Echter, zonnepanelen kunnen ook werken zonder directe verbinding met het elektriciteitsnet. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een batterijsysteem dat de overtollige energie opslaat die overdag wordt geproduceerd voor gebruik tijdens de nacht of wanneer de zon niet schijnt. In dit geval werken de zonnepanelen direct op het batterijsysteem, zonder dat ze verbonden zijn met het net.

Dus ja, zonnepanelen kunnen werken zonder directe verbinding met het elektriciteitsnet, maar dan heb je wel een batterijsysteem nodig om de energie op te slaan voor gebruik wanneer de zon niet schijnt.