Hoe lang gaan zonnepanelen echt mee?

Hoe lang gaan zonnepanelen echt mee?


De levensduur van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de panelen, de installatie, het klimaat en het onderhoud. Over het algemeen worden zonnepanelen ontworpen om gedurende een lange periode efficiënt te blijven werken.

De meeste fabrikanten bieden garanties die variëren van 20 tot 25 jaar op de vermogensoutput van de zonnepanelen, wat suggereert dat ze gedurende die periode minstens een bepaald percentage van hun oorspronkelijke vermogen behouden. Dit betekent echter niet dat zonnepanelen na 20 of 25 jaar opeens nutteloos worden. Veel zonnepanelen blijven nog vele jaren na het verstrijken van de garantie goed presteren, zij het mogelijk met een verminderde efficiëntie.

Studies tonen aan dat zonnepanelen na 25 jaar nog steeds rond de 80% van hun oorspronkelijke vermogen kunnen behouden, en sommige panelen kunnen zelfs langer meegaan. Met regelmatig onderhoud en zorgvuldige installatie kunnen zonnepanelen dus een zeer langdurige en kosteneffectieve investering zijn voor hernieuwbare energieopwekking.