Hoe kan ik zien hoeveel stroom Ik zelf gebruik van de zonnepanelen?

Hoe kan ik zien hoeveel stroom Ik zelf gebruik van de zonnepanelen?


Om te zien hoeveel stroom je zelf gebruikt van de zonnepanelen, zijn er verschillende methoden en apparaten die je kunt gebruiken, afhankelijk van de complexiteit die je wilt en de beschikbare middelen.

  1. Monitoringssysteem van zonnepanelenleverancier: Veel zonnepanelenleveranciers bieden monitoringssystemen aan die je inzicht geven in de hoeveelheid opgewekte stroom, de hoeveelheid stroom die je huis verbruikt en hoeveel stroom er terug naar het elektriciteitsnet gaat. Deze systemen worden vaak online toegankelijk gemaakt via een app of een website.
  2. Energiemonitoringsapparaat: Je kunt een apart energiemonitoringsapparaat aanschaffen dat de stroomproductie van je zonnepanelen en je huisverbruik meet. Deze apparaten worden meestal geïnstalleerd in de meterkast en geven real-time gegevens weer over je energieverbruik en -productie.
  3. Slimme energiemeter: Als je een slimme energiemeter hebt geïnstalleerd, kan deze ook informatie geven over je energieverbruik en -productie. Sommige slimme meters hebben de mogelijkheid om de productie van zonnepanelen te meten en deze gegevens weer te geven op het display van de meter of via een online portal.
  4. Handmatige berekeningen: Je kunt ook handmatig berekenen hoeveel stroom je zelf gebruikt van de zonnepanelen door de meterstanden van je energiemeter regelmatig bij te houden. Door het verschil tussen de meterstanden op verschillende tijdstippen te berekenen, kun je een schatting maken van je energieverbruik en -productie.

Het is belangrijk om te weten dat sommige van deze opties mogelijk wat investering vereisen, maar ze kunnen je wel helpen om een beter inzicht te krijgen in je energieverbruik en -productie, wat uiteindelijk kan helpen om energie te besparen en je elektriciteitskosten te verlagen.