Welke soorten crepi zijn er?

Welke soorten crepi zijn er?


Crepi, ook bekend als gevelpleister of sierpleister, kan worden onderverdeeld in verschillende soorten op basis van de gebruikte materialen, texturen en afwerkingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten crepi:

  1. Silicaatpleister: Deze pleister bestaat uit silicaatzand gemengd met waterglas en anorganische pigmenten. Het biedt een goede hechting aan minerale ondergronden zoals baksteen en beton.
  2. Siliconenpleister: Dit type crepi wordt gemaakt van siliconenharsen gemengd met minerale vulstoffen en pigmenten. Het staat bekend om zijn elasticiteit en waterafstotende eigenschappen, waardoor het geschikt is voor verschillende weersomstandigheden.
  3. Acrylaatpleister: Deze pleister bestaat uit acrylaathars gemengd met minerale vulstoffen. Het is flexibel, waterdicht en heeft goede hechtingseigenschappen. Acrylaatpleister is vaak verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren.
  4. Minerale pleister: Dit type pleister wordt vervaardigd uit minerale grondstoffen zoals kalk, cement en zand. Het biedt een natuurlijke uitstraling en is ademend, waardoor het geschikt is voor historische gebouwen of renovatieprojecten.
  5. Kunstharspleister: Dit is een synthetische pleister die bestaat uit kunstharsen zoals polyurethaan gemengd met minerale vulstoffen. Het is zeer duurzaam en heeft uitstekende hechtingseigenschappen.
  6. Spachtelpleister: Dit is een zeer fijne pleister met een gladde afwerking, vergelijkbaar met stucwerk. Het wordt vaak gebruikt voor binnenmuren en plafonds.
  7. Korrelpleister: Ook bekend als structuurpleister, dit type crepi heeft een grovere textuur met zichtbare korrels. Het wordt vaak gebruikt voor buitenmuren om oneffenheden te verbergen en een decoratief effect te creëren.

De keuze voor het juiste type crepi hangt af van verschillende factoren, waaronder de ondergrond, het klimaat, de gewenste uitstraling en de onderhoudsbehoeften. Het is belangrijk om advies in te winnen van een professional om het meest geschikte type crepi voor uw specifieke project te bepalen.