Welke aansluiting heb ik nodig voor laadpaal?

Welke aansluiting heb ik nodig voor laadpaal?


De aansluiting die je nodig hebt voor een laadpaal hangt af van verschillende factoren, waaronder het type auto dat je hebt, de capaciteit van de laadpaal en de beschikbare elektrische infrastructuur op je locatie. Hier zijn enkele veelvoorkomende aansluitingen voor laadpalen:

  1. Type 2 (Mennekes): Dit is een van de meest gangbare aansluitingen voor laadpalen in Europa, vooral voor thuisladen en openbare laadpunten. Het wordt vaak gebruikt voor het opladen van elektrische voertuigen met een hoger vermogen.
  2. Type 1 (J1772): Dit type aansluiting wordt ook gebruikt voor het opladen van elektrische voertuigen, maar het komt minder vaak voor in Europa en wordt meestal aangetroffen op oudere modellen of voertuigen die zijn ontworpen voor de Noord-Amerikaanse markt.
  3. CCS (Combined Charging System): CCS is een type aansluiting dat zowel AC- als DC-laden ondersteunt. Het wordt vaak gebruikt voor snelladen en is steeds populairder geworden voor elektrische voertuigen met een hoger vermogen.
  4. CHAdeMO: Dit is een andere aansluiting die wordt gebruikt voor snelladen, maar het wordt minder vaak aangetroffen dan CCS, vooral in Europa.

Als je een laadpaal voor thuisgebruik wilt installeren, is het raadzaam om een gekwalificeerde elektricien te raadplegen om de beste optie te bepalen op basis van je specifieke behoeften en de beschikbare elektrische infrastructuur in je huis.